Vilka verktyg du behöver beror på ditt projekt. Men, de flesta behöver ofta ha traditionella verktyg såsom; hammare, sågar, vattenpass, mejslar, knivar, och mer. Vi har förberett en lista som visar vilka verktyg alla bör ha hemma.
-
1. Hammare
En hammare är ovärderlig i många situationer. Denna behövs när du minst anar det. Exempelvis när du ska hänga upp tavlor, reparera en trasig panelbräda och mycket mer.
-
2. Sticksåg
När du lägger golv, behöver såga till en bräda eller om du bygger ett fågelbo så är sticksågen din bästa vän.
-
3. Mejsel-set
Det räcker inte med att ha en stjärnmejsel och en plattmejsel i byrålådan. Du behöver ofta en uppsättning av mejslar i olika storlek. Ett mejselset är en självklar kandidat till hemmet.
-
4. Knivar
Du behöver 2 typer av knivar. En brytbladskniv samt en traditionell hantverkarkniv. Dessa täcker nästan alla situationer du stöter på i din bostad.
-
5. Tång-set
Ibland behöver du hålla fat ett rör eller dra ut spik som sitter hårt i väggen. Rätt tång-set hjälper dig med detta.
-
6. Hylsnyckel-sats
Enkla saker såsom att skruva ut en bult vid däckskifte eller montage av möbler kräver ofta hylsnycklar. Ett måste för den händiga husägaren.
-
7. Blocknyckel-sats
När det är dags att byta cykeldäck, eller andra liknande saker, så önskar du att du hade en bra blocknyckelsats. Se till att ha en redo.
-
8. Vattenpass
När tavlor hänger snett eller när det är dags för tapetsering så behöver man ett vattenpass, och till mycket mer.
-
9. Mätverktyg
Låt ingen tavla eller ting hamna på fel plats igen. Mät rätt position med hjälp av tumstock och måttband.
-
10. Verktygslåda
Ordning och reda är viktigt så du slipper leta igenom hela hemmet när du behöver dina verktyg. En bra verktygslåda är ett måste.
Hammare för hemmabruk
3 exempel på när hammare behövs
När du hänger tavlor: Det finns egentligen bara ett alternativ när man hänger tavlor och det är givetvis att tavlorna hängs med hammare & spik.
När du spikar brädor: Det är inte ovanligt att en panel-bräda på hus behöver bytas ut, eller att man bygger en lekstuga. Då behövs hammaren.
När du byter lister: Om du tapetserar så kan du passa på att byta ut gamla gulnade lister till nya fräscha vita lister, vilka behöver spikas fast.
Sticksåg för hemmafixare
3 exempel på när sticksåg behövs
När du lägger laminatgolv: Ett snabbt och enkelt sätt att fräscha upp hemmet är med laminatgolv. Då behövs sticksågen för hörn, vinklar och annat.
När du bygger kök: När du installerar en ny diskho behövs hålet sågas till. Detta görs med sticksåg.
När du kapar brädor och reglar: När du bygger lekstuga, eller behöver kapa till något litet och enkelt, så är sticksågen mycket smidig. Exempelvis används sticksåg till att kapa av fönsterkarmar när man ska byta fönster själv.
Mejsel-set för alla skruv
3 exempel på när ett set mejslar behövs
När du skruvar möbler: En mejsel räcker inte för alla situationer. Ofta behövs mejslar av olika storlek, och typ, för att överhuvudtaget kunna skruva in en skruv. Framförallt behövs rätt storlek på mejsel för att inte “runda av” (slita ut) ett skruvhuvud.
När du byter batterier: Leksaker, elektriska tandborstar, radioapparater, klockor och mycket mer kräver att man behöver en skruvmejsel vid ett batteribyte.
När du monterar prylar: Nästan alla typer av elektronik, tillbehör och annat kräver en mejsel. Exempelvis när du monterar fast en vägg-konsol för TV. När man minst anar det behöver du en mejsel.
Knivar för alla situationer
3 exempel på när knivar behövs
När du renoverar: I princip varenda renovering, oavsett vad som renoveras, behöver en bra kniv. Öppna material, skära bort saker eller vässa en snickarpenna kräver en kniv.
De flesta klarar sig med en brytbladskniv och en hantverkarkniv, exempelvis en morakniv.
När du lägger vinylgolv: När man lägger vinylgolv kan de ofta enkelt skäras med kniv för att sedan enkelt brytas av. Ett smidigt arbetssätt just vid läggning av vinylgolv.
När du skär bort gammal tapet: Om du ska tapetsera själv behöver du skära bort gammal tapet längs fönster, lister och annat och då är en brytbladskniv mycket smidig. Det gör arbetet mycket enklare.
En tång för varje situation
3 exempel på när tänger behövs
När du drar ut spik: Ibland behöver man dra ut en spik från väggen och ofta är en kofot alldeles onödig. Man kan enkelt dra ut spik med en polygrip-tång.
När du klipper kablar och tråd: Om du installerar en ny lampa eller pysslar där du behöver klippa av en bit ståltråd så behövs en avbitar-tång.
När du håller fast detaljer: Ibland används tänger till för så enkla saker såsom att hålla fast en spik. Det kan du exempelvis göra med en kombinationstång.
En hylsnyckelsats klarar det mesta
3 exempel på när en hylsnyckelsats behövs
När du byter hjul: När du ska lossa ett hjul på släpvagnen, eller annat fordon, så behöver du hylsor i rätt storlek. En hyslnyckelsats har ofta de flesta storlekar som behövs i vardagen.
När du skruvar åt bultar i möbler: När ett köksbord börjar bli vingligt räcker det ofta med att dra åt bultarna för köksbenen. Vid dessa lägen är en sats med hylsor perfekt.
När du byter batteri i bilen: En gör det självare byter enkelt batteri i bilen. Dock sitter dessa fast med skruv och bult. Vid dessa lägen är det bra att ha korta hylsor och spärrhandtag samt eventuella förlängnings-adaptrar, vilket en hylsnyckel-sats ofta har.
Blocknyckelsats för enkla åtgärder
3 exempel på när en blocknycelsats behövs:
När du ändrar höjden på cykelsadel: I många fall är cykelsadlar åtspända med bult och mutter. Att ändra höjden på en cykel är enkelt, men du behöver exempelvis en blocknyckel för detta.
När du mekar med fordon: Många små reparationer och åtgärder på ditt fordon utför du själv. Inte sällan behöver man då en blocknyckel av varierande storlek.
När du monterar reglar: Om du ska bygga trädäck eller altan använder man franska träskruv eller bult. Dessa behöver man dra åt ordentligt med med en blocknyckel eller motsvarande verktyg.
Ett vattenpass för raka saker
3 exempel på när ett vattenpass behövs:
När du hänger upp tavlor: Det kan vara omöjligt att få en tavla att hänga helt rakt. Det fixar du enkelt med ett vattenpass.
När du installerar kök: När du ska isntallera köksmöbler är det viktigt att allt hänger- och står helt rakt på både väggar och golv. Du måste ha ett vattenpass vid dessa tillfällen.
När du bygger en vägg: Om du vill bygga ett extra rum i ditt hem måste du mäta så väggarna är raka och fina. Det klarar du inte av utan ett vattenpass (om du inte har laser eller annat förstås). Ett måste med andra ord.
Rätt mätverktyg gör det enklare
3 exempel på när mätverktyg behövs:
När du centrerar design: Om du behöver montera upp fin inredning på väggen så kanske du vill ha flera saker i samma höjd. Då behöver du såklart mäta så allt hamnar i rätt höjd, eller på rätt plats sidledes. Då kan en tumstock vara bra att ha hemma.
När du kapar: Alla snickarprojekt kräver att saker mäts inför kommande kapning. Det kan exempelvis vara en bräda, skiva eller regel. Då fungerar en tumstock eller måttband passa bra.
När du ska mäta inför ett inköp: Ibland förnyar vi våra möbler. Då är det klokt att först mäta så möblemanget får plats där man tänkt sig. Ex
En verktygslåda gör allt smidigt
3 exempel på när en verktygslåda behövs:
När du letar efter dina verktyg: Det är självförklarande. Om du håller ordning och reda så vet du var dina verktyg finns. En verktygslåda gör din vardag mycket enklare.
När du ska ta med verktyg: Om du behöver låna ut dina verktyg, eller om du ska iväg någonstans så blir det mycket enklare om du kan bära verktygen “allt i ett”. Du behöver dessutom inte springa fram och tillbaka i onödan.
Ordning och reda: Både du och din eventuella sambo föredrar nog att det inte ligger verktyg överallt. Se till att ha ordning på dina verktyg så hittar du allt lätt, samtidigt som du håller det rent och städat hemma.
Skapad av redaktionen på
Byggvaruguiden