Hur tapetserar man själv? – Guide med tips steg för steg

Du tapetserar själv genom att först riva bort gammal tapet, sedan förbereder du underlaget så det är rakt och redo för att slutligen sätta på ny tapet med tapetklister. Följ våra instruktioner steg för steg och kom igång.

Den här artikeln kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer i vår annonspolicy.

Såhär tapetserar du själv – Genomgång

Hur du tapetserar beror på vilken typ av tapet du väljer inför din tapetsering. I det stora hela är arbetet detsamma oavsett tapet, men eftersom tapeter kan ha olika egenskaper krävs det ibland att du förbereder väggen på olika vis.

Att tapetsera själv kräver planering och förarbete så du inte står i ett kaos när det väl är dags. För att underlätta din tapetsering bör du fundera över saker såsom vilka verktyg du behöver, om du behöver lyfta ut eventuella möbler eller om du behöver skydda delar av ditt hem från lim- och spackelrester.

Du behöver också studera vilket förarbete som krävs för den tapet-sort du vill använda. Vissa tapeter är aningen svårare att få upp på väggen medans andra är enklare. Normalt sett skiljer sig tapeterna åt då de har olika egenskaper: non woven, easy up och papperstapet är något du behöver förstå skillnader i deras egenskaper samt hur de sätts upp på väggen.

Tapetsering förarbete

För att göra din renovering så smidigt och effektivt som möjligt är det bra om du förbereder ordentligt före du tapetserar själv. Sunt förnuft gäller. Plocka bort saker som står i vägen, skydda ditt hem från renoveringsdamm och skräp, plocka fram alla verktyg och ha ordning och reda före du påbörjar din renovering.

Lyft bort möbler: Före du sätter igång är det mycket klokt att lyfta ut möbler som står i vägen. Det går att tapetsera även fast man har ont om utrymme men för att du inte ska ledsna och tycka tapetseringen är besvärlig så bör du plocka undan så mycket som möjligt före du börjar. Om du har ett stort rum med mycket golvyta kan det räcka med att lyfta in alla möbler och ställa det i mitten, medans det i andra fall krävs att du flyttar ut alla möbler till ett annat rum.

Städa före du börjar: Bakom alla möbler du lyft bort gömmer sig säkert högar med damm och smuts. Städa bort detta. Passa också på att torka av lister och annat så du inte får ett fult slutresultat. Det händer lätt att smuts letar sig in bakom tapeten och fastnar i tapetlimmet vilket leder till att du får en ojämn tapet. Ordning och reda ger bättre resultat!

Verktyg och material på rätt ställe: Se till att du är förberedd med allt material och alla verktyg du behöver. Köp in dessa i god tid före du påbörjar så du slipper stressa iväg till en bygghandel sent på kvällen, när du egentligen ska tapetsera och ha det kul!

Välja rätt tapet

Vilken tapet du ska välja beror på din budget, vad du gillar för mönster samt vilken tapetserings-erfarenhet du har. Vi rekommenderar att du använder “non woven” eller “easy up” tapet eftersom dessa är enkla att sätta upp till skillnad från papperstapet som är aningen mer svårjobbat. Om du vill räkna ut hur mycket tapet du behöver kan du göra det här.

Non woven tapet

En non-woven tapet är en tapetsort tillverkad av papper med tillsatt polyesterfiber. Denna kombination skapar en tapet som klarar av väta (våtstark) vilket också gör att tapeten inte sväller när du tapetserar. Tack vare att den inte sväller kan du sätta dessa tapeter kant i kant utan att tapeten förskjuts, eller krymper, efter du satt upp tapeten. Denna tapet sätts upp på väggen genom att limmet appliceras direkt på väggen och inte på tapeten. Perfekt för dig som inte tapetserat förut.

Easy up tapet

En easy-up tapet har samma egenskaper som en non-woven. De skiljer sig egentligen åt särskilt mycket utan det är endast benämningen som förvirrar oss lite. “Easy up” är egentligen ett varumärke medans non woven är ett namn på tapetsorten. Easy up är lika enkel att sätta upp som non woven. Denna tapet har tillsatt polyesterfiber vilket gör att tapeten är våtstark och kan enkelt sättas upp på väggen. Med easy up limmar du direkt på väggen och inte på tapetens baksida.

Papperstapet

Till skillnad från non woven eller easy up tapet så är traditionell papperstapet tillverkat av endast pappersmassa. Detta medför att tapeten sväller lite när den limmas och kräver därför att den har överlappning mot intill-liggande tapetvåder. Denna tapetsort är aningen svårare att tapetsera med då du måste limma på tapetens baksida, före du sätter upp den. Det innebär också att du då måste skära till våder i förväg vilket kräver mer arbete.

Välja rätt tapetlim / vävlim och spackel

Tapetlim / Tapetklister / Vävlim: När vi pratar om tapetlim, vävlim eller tapetklister så är det viktigt att veta dessa olika egenskaper. Tapetlim är skapade för papperstapeter men i folkmun blandas dessa ofta ihop. Tapetklister är ett annat ord för tapetlim. “Klister” betyder egentligen av limmet är gjort av ett sorts klister vilken ofta är tillverkad av någon sorts stärkelse.

När du köper tapetlim finns det i regel 2 olika sorter att svälja mellan. Det finns så kallat pulverlim som blandas ut med vatten och det finns färdigblandat lim som säljs i hinkar. Normalt sett använder man de färdigblandade om man utför mindre tapetserings-projekt.

För att tapetsera non woven eller easy up tapet ska du i regel ha ett vävlim. Om du ska tapetsera papperstapet ska du ha tapetlim. För renoveringstapet använder man gärna våtrumslim då den är tjockare, vilket passar renoveringstapet bra.

Spackel: När du ska tapetsera själv är det viktigt att du inte slarvar med underarbetet. Om du gör detta finns risken för att ojämnheter syns igenom vilket leder till ett dåligt resultat. Oftast river man ner gammal tapet, särskilt papperstapet, för att sedan spackla ojämnheter. Detta ger ett finare slutresultat.

Det finns olika sorters spackel att välja mellan, men även olika “grova” spackel. Vissa är tunna och fina medans andra är grövre i konsistensen. Du behöver ett fint spackel som är lättarbetat. Spackel finns i pulverform samt i färdigblandade hinkar. Vi rekommenderar att du köper färdigblandat då konsistensen blir rätt och du kommer snabbt igång med dessa.

När du söker efter rätt spackel i butiker ska du välja väggspackel som ofta kallas för “finspackel” eller “lättspackel”.

Tapetsera steg för steg

Förarbete innan tapetsering: Förbered arbetet genom att noggrant förbereda ditt projekt. Det blir enklare och mer effektivt när du väl sätter igång med arbetet.

  1. Köp in tapet, lim, verktyg och material såsom slippapper.
  2. Planera in en tid där du vet att du kan slutföra arbetet utan störningar.
  3. Lyft undan möbler och städa rummet som ska tapetseras.
  4. Skydda eventuella möbler eller annat med skyddsplast.

Förbered väggen för tapetsering: Före du sätter upp tapet är det viktigt att du rensar bort eventuella ojämnheter från väggen. Oftast finns det gamla tapetrester från bortriven tapet, gamla spik och skruv samt hål eller ojämnheter som måste spacklas igen.

  1. Ta bort spik och skruv.
  2. Ta eventuellt bort lister (måste inte utföras).
  3. Riv bort gammal tapet vid behov.
  4. Plocka bort dosor och knappar, exempelvis lampknappar (endast höljet).
  5. Spackla igen ojämnheter, hål eller övrigt.
  6. Låt spacklet torka.
  7. Slipa spacklet jämnt.
  8. Borsta av väggen från smuts och damm.
  9. Nu är du klar för att påbörja tapetsering.

Tapetsering:

  1. Ta fram alla verktyg, allt material och sätt upp eventuellt tapetseringsbord på plats.
  2. Mät ut första platsen för första tapetvåden genom att använda ett vattenpass och med en penna markerar du ut ett rakt vertikalt streck (lodlinje) på väggen med hjälp av vattenpasset. Oftast gör man detta en bit in på väggen så att du inte får en tapetavslut på en svårarbetad plats i ett hörn. Om tapeten är 53 cm bred så är det lämpligt att ha första strecket cirka 52 centimeter in på väggen. Resultatet i hörnet blir snyggast på detta sätt.
  3. Om du använder papperstapet skär du först ut rätt höjd + 10 cm (exklusive mönsterpassning) för att du sedan ska kunna skära ut tapeten vid tak och golv. Papperstapet ska limmas på baksidan före du sätter upp den. Om du istället använder lättarbetad tapet såsom non woven eller easy up så limmar du direkt på väggen.
  4. Applicera lim på tapet eller vägg. Applicera lim med pensel i hörn, vid tak samt vid golv eller lister. Sedan använder du roller för att applicera lim på väggen. När du applicerar på vägg så är en bra riktlinje att du ska kunna rita ett “S” som du sedan tydligt ska kunna se i limmet. Detta betyder att du har tillräckligt med lim på väggen. Eventuella limrester på lister, golv och tak torkar du enkelt bort i efterhand med en våt trasa.
  5. Lyft upp en tapetvåd och fäst den utefter det streck du ritade ut enligt punkt 2. Tapetkanten ska vara kant i kant med strecket du ritat.
  6. Jämna ut tapeten med ett tapetverktyg att “släta” ut tapeten med verktygens raka kant. Börja i mitten uppåt först och sedan från mitten nedåt. Detta tar bort eventuella luftbubblor och överskott av lim. Obs: Ibland ser det ut som att luftbubblor inte går att få bort, men när tapeten väl torkat så försvinner dessa oftast av sig själv, så oroa dig inte i onödan.
  7. Skär av överskott av tapeten vid tak, golv, lister eller annat med hjälp av en tapetkniv.
  8. När du är klar med en våd torkar du av överskott av lim samt ditt utslätningsverktyg, så du inte får limrester överallt.
  9. Nu sätter du sedan upp nästa tapetvåd. Ta i beaktning att du eventuellt behöver mönsterpassa om tapeten kräver det.
  10. Tapetsera nu hela rummet och städa upp när du är klar.
  11. Färdigt!

Inköpslista

Komplettera eller köp nytt för att slutföra ditt projekt

  • Tapet
  • Vävlim/tapetllim
  • Tapetseringsbord
  • Slippapper
  • Skyddsplast
  • En pall eller stege att stå på
  • Tapetverktyg
  • Tapetkniv
  • Vattenpass
  • Borste för att borsta av väggen
  • Slipmaskin eller slipverktyg
  • Tapetlinjal

Vanliga frågor

Nedan kan du läsa vanliga frågor med svar som du eventuellt har.

Kan man tapetsera själv?

Absolut, de flesta klarar av att tapetsera själv. Det är dessutom roligt. Genom att tapetsera själv sparar du också mycket pengar vilket är bra. Det är också ett bra sätt för dig att snabbt ytrenovera ett rum för att det ska kännas nytt och fräscht igen.

Tapetsera hörn?

Ytterhörn: För att sätta upp tapet runt ett hörn, börja med att dra upp en tapetvåd på vanligt sätt och passa mönstret mot föregående våd. Markera nederkanten och kapa våden med en marginal på minst 10 cm. Mät sedan avståndet mellan vådkanten och hörnet och lägg till 20 mm.

Klipp eller skär loss en lodrät remsa från den kapade våden som motsvarar avståndet mellan vådkanten och hörnet plus 20 mm. Limma sedan väggen och hörnet noggrant med pensel och roller.

Mönsterpassa den tillklippta våden och klipp ett snitt i över- och underkanten precis vid hörnet så att du enkelt kan vika och fästa våden runt hörnet. Använd fingrarna och ett tapetverktyg för att trycka remsan på plats och få bort eventuella luftbubblor. Fortsätt sedan på samma sätt med resten av tapeten. Tvätta bort överflödigt lim med en blöt svamp i skarvar och mot listerna.

Innerhörn: Börja med att dra upp en tapetvåd på vanligt sätt, så att det mönsterpassar mot föregående våd. Markera nertill och kapa sen våden, med en marginal om minst 10 cm. Mät avståndet från föregående vådkant till hörnet och lägg till 20 mm.

Klipp eller skär loss en lodrät remsa från den avkapade våden, motsvarande avståndet mellan vådkant till hörn + 20 mm. Limma hörnet noga med penseln och stryk lim på väggen in mot hörnet.

Sätt fast remsan genom hörnet och tryck på plats. Klipp gärna ett snitt i hörnet för att göra det lättare att sätta upp tapeten. Märk upp en ny lodlinje och limma först remsan och sedan väggen.

Ta resten av våden och sätt den vid förra remsan med ett överlapp på 10-15 mm. Mönsterpassa så gott det går i hörnet. Skär av nertill och upptill och tvätta bort överflödigt lim. Klart! Nu är det bara att fortsätta som vanligt.

Renoveringstapet?

Renoveringstapeter är tapeter med glasfiber som har en mycket god täckförmåga. Syftet med dessa är att få bort ojämnheter istället för att spackla. Renoveringstapet fäster på de flesta underlag och ger ett jämnt resultat, även om underlaget är ojämnt.

Bredspackling är en annan möjlighet men det kräver mer arbete och det tillkommer även en del torktider. För att använda renoveringstapet behöver du ett bra lim. Vanligt tapetklister fungerar, men våtrumslim är bättre eftersom det är tjockt och hjälper till att fylla i ojämnheter i väggen.

Tapetsera dörr?

Om du vill så kan du tapetsera dörrar. Detta var vanligt förr men inte lika vanligt nuförtiden. Att dekorera en dörr med fototapet är däremot ett kul sätt att liva upp ett rum, exempelvis ett barnrum.

Om du undrar hur du tapetserar runt en dörr så gör tapetserar du som vanligt, men du skär loss de bitar som överlappar dörren. Du ska skära emot dörrlisten, om du har sådana. Enklast är skära bort så mycket som möjligt men med cirka 10 centimeters överlapp mot dörren. Sedan limmar du väggen och fäster tapeten på limmet. Skär sedan ut en 45 gradig vinkel vid dörrens hörn och vik sedan in tapeter mot listen med ett tapetverktyg. Slutligen skär du loss tapeten med en tapetkniv.

Tapetsera garderob?

Precis som när man tapetserar en dörr så kan du på samma sätt tapetsera en garderob. Det finns inga särskilda riktlinjer för hur du ska göra utan du gör som du vill och så du tycker det blir snyggt. Tänk dock på att torka av garderoben ordentligt, med exempelvis målartvätt.

Ibland vill människor tapetsera in en garderob så den flyter ihop med väggen. Då bör du använda spackelremsa och spackel i hörnet för att stabilisera upp hörnet. Detta gör så det inte spricker i framtiden.

Lycka till med tapetseringen!