Du byter fönster själv genom att först montera bort den gamla, sedan monterar du ny fönsterkarm och slutligen installerar du fönsterdörr och foder. Följ våra instruktioner steg för steg och kom igång.
Den här artikeln kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer i vår annonspolicy.
Byta fönster – Genomgång
Att byta fönster själv, eller med hjälp av hantverkare, är oftast en riktigt bra ekonomisk investering. Ett fönsterbyte förlänger livslängden på din bostad samtidigt som det oftast ger dig bra inomhusklimat och en mindre energiförbrukning i ditt hem.
När du ska göra ett fönsterbyte krävs det att du planerar ditt projekt så du är utrustad med verktyg, kunskap och material. Om du har erfarenhet av hantverk eller snickeri sedan tidigare så kommer det inte kännas särskilt svårt för dig att byta fönster själv. Om du däremot inte har någon erfarenhet alls kan det kännas nervöst, men om du är noggrann så kan du förmodligen fixa det helt galant ändå. Om du tycker själva bytet känns jobbigt så kan du åtminstone spara pengar genom att göra inköpet av fönstren själv, för att slippa påslag från hantverksfirmor, om du anlitar en firma för jobbet.
Före du påbörjar ditt projekt ska du fundera över nedanstående saker eftersom det påverkar din budget, bostadens utseende, fönstrens hållbarhet men även husets långsiktiga energiförbrukning och eventuell prisökning på bostadsmarknaden.
U-värde
U-värdet, även känt som värmegenomgångskoefficienten, är ett mått på ett materials isoleringsförmåga. Det beräknas för att undersöka hur bra byggnadens klimatskal (väggar, tak, golv, fönster och dörrar) kan leda värme från insidan till utsidan. Ju lägre U-värde, desto bättre isolerar materialet. Bra isoleringsmaterial är de som dåligt leder värme. U-värdet mäts i 𝑤/𝑚2, 𝑘, och beror på materialets tjocklek och dess värmekonduktivitet. Läs mer om energifakta hos energimyndigheten (PDF).
Vid inköp av fönster finns det alltid ett värde som kallas “U-värde”. Detta är alltså termen för produktens värmeförlust, vilket också kan jämföras med dess isolerförmåga. I ett fönster så är det själva glaset som påverkar U-värdet mest eftersom det är vad fönstret till stor del består av, vilket också innebär att du inte behöver blanda ihop materialet i karmen med U-värde. Det enda du som inköpare av fönster ska fokusera på är själva värdet i sig, om du inte vill grotta ner dig djupare i teknikaliteter vill säga.
Ju lägre U-värdet är, desto bättre för dig. Du kan jämföra värdet med att desto större den är, desto mer värmeförlust får du genom dessa fönster. Rent generellt kan man säga att U-värde under 0,9 är bra för fönster. Den klassas då som A-kvalitet. Det är dock inte ovanligt att folk väljer U-värden mellan 1-1,5. Det beror mestadels på vilken typ av bostad, eller byggnad, det rör sig om.
Sommarstugor eller bostäder man inte vistas mycket klarar sig gott med fönster som har lägre U-värde. Det blir också billigare för dig att köpa in dessa. Om du ska installera fönster i ett bostadshus där du vistas hela tiden vill du sannolikt få ner U-värdet under 1 åtminstone.
Aluminiumfönster
Ett aluminium-fönster består av en aluminiumram med antingen ett eller flera glas. Dessa ser ut precis som andra fönster då aluminiumramen normalt sett är lackerat med en beständig utomhusfärg. Den enda skillnaden är materialet ramen är tillverkad av. Det kan finnas träramar beklädda med aluminium, eller endast ramar med solitt aluminium. Om du ska byta fönster till solida aluminiumramar så kan du räkna med bra hållbarhet och lång livstid vilket gör att det långsiktigt kan bli ett ekonomiskt klokt val.
Aluminumfönster kostar ofta mer vid inköp men de har också en förväntad livslängd på upp till 50 år. Dessa kräver heller inte kontinuerligt underhåll till skillnad från exempelvis fönster med träramar.
PVC-fönster
PVC står för polyvinylklorid vilket också är en de mesta använda plast-typer i världen. PVC är en så kallad “styv” plast vilket innebär att den är hård och tålig. PVC-fönster är tillverkade med en ram utav PVC och de byggs med en eller flera glas. PVC-fönster är populära då de både är billiga vid inköp samtidigt som de har en bra energieffektivitet samt en bra ljudisoleringsförmåga.
PVC-fönster har en förväntad livstid på mellan 35-40 år. Dess egenskaper gör att de är beständiga mot röta och de tål fukt väldigt bra samtidigt som de inte påverkas av väderförhållanden som aluminium och trä kan göra. Risken för att de sväller eller ändrar form på grund av värmeväxlingar är också lågt. dessa fönster kräver heller inget underhåll. Att byta fönster till PVC är vanligt och utförs av många.
Trä-fönster
Moderna träfönster består av en träram med en eller flera glas inbyggda. Dessa är ofta hyffsat billiga i inköp och de passar de flesta sorters hus eftersom det finns många modeller att välja mellan. Styrkan med träfönster är att de är anpassningsbara och kan målas i valfri färg, samtidigt som de är ett levande och fint material.
Träfönster har en ganska lång förväntad livstid på cirka 50 år (furu). Däremot kräver dessa mycket underhåll med åren. Ett kvalitets-fönster tillverkat i ek eller teak kan ha en längre livstid än 50 år, men du får också räkna med att renovera och underhålla dessa efter 10-15 år för att därefter ytterligare underhålla dem var sjunde år ungefär. Om väderförhållanden är extra tuffa, som exempelvis vid kusten, så kan intervallet för underhåll minska ännu mer och du får underhålla dem oftare.
2 glas eller 3 glas fönster
Det finns 3 primära saker du ska tänka på före du väljer antal fönsterglas i ditt fönster. Det är kostnaden att byta fönster, isoleringsförmåga (u-värde) samt fönstrets ljudisoleringsförmåga. Nedan summerar vi det viktigaste gällande dessa fönstertyper så du enkelt kan välja vilket fönster du ska köpa härnäst.
2 glas-fönster: Dessa fönster består utav en ram med 2 inbyggda fönster. U-värdet kan variera beroende på fönster-rutans egenskaper men generellt sett har dessa fönster lägre u-värde jämfört med 3-glas. Anledningen är enkel: Dessa har mindre material som isolerar helt enkelt. Normalt sett passar dessa fönster i byggnader där man inte vistas ofta såsom en sommarstuga, uterum, en tillbyggnad där man inte vistas mycket eller till utebyggnader såsom garage eller annat.
Dock så är det inte ovanligt att dessa installeras i äldre villor där väggarnas konstruktion har ett sämre u-värde, tack vare gammal byggteknik. Tänk exempelvis att du har en gammal dåligt isolerad villa från tidigt 1900-tal. Den har sannolikt ett dåligt u-värde, vilket också innebär att dyra fönster med lågt u-värde inte gör någon större skillnad egentligen (om huset inte har riktigt många fönster förstås).
3 glas-fönster: Dessa fönster består utav en ram med 3 inbyggda fönster. Fönster med 3 glas har ofta ett bra och lågt u-värde (under) och de lämpar sig mycket bra för bostäder där man vistas året om. 3-glas fönster håller huset varmare under kalla årstider samtidigt som de håller värme ute under sommarhalvåret. Med dessa fönster kan du drastiskt sänka energibehovet i ditt hus tack vare deras goda isolerförmåga.
Treglasfönster är ofta lite dyrare än tvåglasfönster men det lönar sig ofta ändå. Ett bra sätt att spara in pengar vid köp av treglasfönster är att välja “fasta fönster” där du kan. Det innebär att de inte går att öppna. Men, om du exempelvis har 3 fönster i rad i en väggsektion så finns det ofta inte ett behov av att alla de ska vara öppningsbara, om de inte är på en ovanvåning förstås. Sålänge du kommer åt för att putsa dina fönster så är det ett bra tips att välja några fasta fönster, om du vill spara pengar.
Byta fönster kostnad
Om du väljer att byta fönster själv kommer projektet bli väldigt lönsamt. Det enda du då behöver betala för är fönster, eventuella verktyg och material. När en hantverkare anlitas kan du räkna med att få betala allt mellan 500 – 1000 kronor per timme. I genomsnitt tar det cirka2-10 timmar per fönster, beroende på hur komplicerat det blir med foder, åtkomst (ställning osv), storlek på fönster och dylikt. I snitt kan du räkna på en kostnad mellan 1000-5000 kr + fönster och material när du anlitar en hantverkare.
Oavsett hur du väljer att göra så kan du räkna med att det sannolikt lönar sig i slutänden ändå. Nya fönster av god kvalitet med lågt u-värde kommer bespara dig mycket pengar över tid. En bra investering med andra ord!
Tips! Använd gärna vår kalkylator räkna ut fönster kostnad för att estimera hur mycket det kostar dig att byta fönster.
Mät storleken på fönster – Modulmått
Hur mäter man egentligen modulmått på ett fönster? Som tur är så är det ganska enkelt. Ett modulmått mäts i decimeter, vilket också innebär att du enkelt kan se vilket mått du behöver till dina fönster.
Om du exempelvis har ett fönster dör öppningen är 120 centimeter x 100 centimeter så kan du enkelt dela dessa siffror med tio. Exempelvis 120 / 10 = 12, om du mätt fönstren i centimeter.
När du sedan ska köpa fönster så kallas de exempelvis för modulmått 10 höjd samt modulmått 7 bred. I dessa mått har de redan räknat av behovet för drevning och installation (2 cm). I själva verket så är fönstret alltså 98 x 68 och inte 100 x 70. Perfekt! Dessa mått är också med karmen inräknad vilket gör det hela lite enklare.
Inköpslista
Komplettera eller köp nytt för att slutföra ditt projekt
- Karmskruv
- Skruv
- Drevremsa
- Diffusiontät fogmassa
- Fönster
- Pall / Stege
- Vattenpass
- Hammare
- Drevverktyg (mejsel eller annat tunt)
- Skruvdragare
- Borrmaskin
- Kilar
- Sticksåg / Tigersåg
Vanliga frågor
Här nedan kan du läsa en kort FAQ med vanliga frågor och svar som du eventuellt har.
Hur mycket kostar det att byta fönster i en villa?
Att beräkna kostnaden för ett fönsterbyte görs genom att du summerar följande kostnader: fönster, material, eventuell hyra av maskiner eller ställningar samt en eventuell kostnad för hantverkare.
I genomsnitt tar en hantverkare mellan 500-800 kronor timmen för arbete plus etableringskostnader, resekostnader samt övriga kostnader såsom verktyg och eventuell hyra av utrustning. Detta plussar du sedan på kostnaden för fönster och material och slutligen räknar du eventuellt bort -30% rotavdrag för arbetet inklusive moms. Läs mer här.
Hur svårt är det att byta fönster själv?
Att byta fönster själv är fullt görbart. Om du har hantverkserfarenhet sedan tidigare kommer du säkerligen tycka att det inte är särskilt svårt över huvud taget. Det som eventuellt är problematiskt är när du behöver montera fönster på höga höjder eller på tak, Du behöver sannolikt också bärhjälp så fönster kan vara väldigt tunga.
För att byta ett fönster som novis får du nog räkna med att det tar cirka 5 timmar per fönster inklusive foder och eventuella lister. När du väl fått upp farten går det snabbt. Tänk på säkerheten först och följ installationsanvisningar noggrant så klarar du förmodligen jobbet galant!
Hur mycket tjänar man på att byta fönster?
Att byta fönster till moderna fönster med lågt u-värde kan vara oerhört ekonomiskt. Äldre tvåglasfönster med träram kan ha ett så högt u-värde som 3,0 i genomsnitt, vilket är högt. Ännu äldre fönster med endast 1 glas isolerar knappt något vilket är självförklarat väldigt dåligt. Det finns även äldre treglasfönster vilka i snitt har ett u-värde på 2,0 vilket heller inte är särskilt bra.
Genom att byta fönster till ett modernt 3-glasfönster kan du minska värmeförlusten i din bostad med upp till 2 tredjedelar. Det innebär att för varje krona du spenderar på uppvärmningen i dagsläget minskas med 77 öre! Nya fönster ger dessutom en mycket behagligare inomhusmiljö.
Räkneexempel för att visualisera skillnaden i pengar för olika värden:
Gammalt 2-glas med träram kostnad i uppvärmning (u=3,0) | Nytt 3-glas i uppvärmning (u=1,0) |
3500 Kw/h per år | 1200 Kw/h per år |
30 000 kr | 10 000 kr |
Krävs det bygglov för fönster?
Om du vill byta fönster till nya modernare varianter som ändå påminner om dina gamla fönster, med exempelvis likadant spröjs, så krävs normalt sett inte ett bygglov. Men, om du byter till fönster som markaant skiljer sig kan det krävas bygglov. Läs citatet från boverket nedan. Om du vill ta reda på vad som gäller ringer du din kommun och ber dem koppla dig till byggnadsnämnden så hjälper de dig vidare.
“Med åtgärder som avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende avses exempelvis att ta upp nya fönster eller dörrar eller väsentligt ändra befintliga sådana. (jfr prop. 1985/86:1 sid. 693 f.)”
Källa boverket