Bygga lekstuga i trä | Guide med ritning steg för steg

billig lekstuga i trä
Köp allt till din lekstuga från Skånska byggvaror & få det direkt till dörren. Snabbt & smidigt!

Du kan enkelt bygga en lekstuga själv när du använder en billig byggsats med ritning. Se detta steg för steg exempel på en fin lekstuga. I denna guide går vi igenom hur man monterar en populär lekstuga “Tom” vilken är både fin och rymlig.

Material och utrustning

När du ska bygga lekstuga i trä behöver du en byggsats, verktyg och utrustning samt monteringshjälp. Nedan listar vi vad du behöver så du kan förbereda dig i god tid och köpa in det du behöver. Du har förmodligen redan något av dessa verktyg nedan så låna, eller köp, endast det du behöver komplettera med.

  • Monteringshjälp – Ta hjälp av av din sambo eller en bekant. Det går mycket enklare att bygga denna lekstuga då.
  • Vattenpass – För att allt ska hamna på rätt plats, och för att lekstugan ska så rakt, måste du ha ett vattenpass.
  • Kniv – Används till att skära till takskivor.
  • Stege – När stugans väggar är monterade kommer du behöva en stege för att komma åt i takhöjd.
  • Skruvmejslar / Skruvdragare – Konstruktionen kräver att du skruvar fast material.
  • Måttband / tumstock – Du kommer behöva mäta ut och kapa brädor.
  • Träfil – Hörn och kanter kommer bli skarpa, med risk för flisor. Dessa ska filas ner för säkerhetens skull.
  • Set med träborr – För att slippa sprickor i virket kommer du behöva borra hål.
  • Kombinationstång – För att hålla fast och klippa av saker.’
  • Handsåg / Cirkelsåg eller sticksåg – Bland annat kantbrädor kommer behöva kapas.
  • Skiftnyckel – Används för att dra åt skruv och bult.
  • Penna – En blyertspenna till att markera sågsnitt.
  • Lekstuga Tom 4,0 m2 – Komplett byggsats i trä
verktyg till lekstuga

Källa: Monteringsanvisning till lekstuga “Tom”.

Förberedelser

När det är dags för dig att bygga lekstuga behöver du förbereda saker såsom ytan den ska stå på, material och verktyg samt förbereda så du har allt tillgänglig när du väl sätter igång.

Det första du förmodligen undrar över är vart du ska ställa lekstugan? Det är såklart viktigt att du funderar över var på tomten din lekstuga skall stå, men också om du tänkt flytta på lekstugan någon gång. Om du tror att den kommer stå där för alltid så behöver du nu fundera över hur du ska göra med grunden till lekstugan.

Normalt sett kan alla lekstugor till barn ställas på enkla konstruktioner såsom stenplattor eller på pall. Vi rekommenderar att du ställer din lekstuga på stenplattor eller på en gjuten platta, om du bygger en rejäl stuga. Det vanligaste är att man ställer en lekstuga på vanliga stenplattor. Om du ställer på plattor kommer eventuell gräs och växtlighet fortsätta växa. Det kan vara klokt att lägga en bit markduk under stugan för att förhindra att växtlighet skadar stugan över tid.

I korta drag kan vi summera förberedelserna enligt nedan:

  1. Skapa ett stabilt underlag för lekstugan, exempelvis en jämn och hård yta på tomten där du förberett med stenplattor för lekstugans ramverk.
  2. Köp in en byggsats och alla verktyg samt material, exempelvis lite markduk eller verktyg. Byggsatser har normalt allt material såsom virke och skruvar färdigt så det behöver du sannolikt inte bry dig om vid detta skede. Kontrollera gärna detta för säkerhets skull då byggsatser kan skilja sig åt.
  3. Planera in hjälp från en vän, sambo eller släkting så du snabbt blir klar med lekstugan. Då behöver du inte täcka över med presenning och krångla i onödan, om det exempelvis börjar regna.
  4. Fundera över om du ska måla eller behandla stugan med något och köp in allt du behöver direkt.

Bygga lekstuga – Steg för steg

Här nedan går vi igenom grunderna för de steg som finns när du ska bygga lekstuga. Utförandet skiljer sig åt beroende på vilken lekstuga man ska bygga (om du köper byggsatser), men i det stora hela gäller denna process för de flesta lekstugor.

Kom ihåg att läsa igenom instruktioner för den lekstuga du själv kommer bygga framöver då stegen kan åt. Vi utgår från lekstugan “Tom” för denna guide, vilket innebär att det kan skilja åt för andra lekstugor. Däremot ger guiden dig en bra överblick på hur det kan se ut när man bygger en lekstuga själv.

1. Bygglov

Traditionella små lekstugor kräver inte något bygglov. Detta eftersom de är så pass små att de hamnar under kategorin “friggebod” vilket inte kräver bygglov enligt boverket sålänge som lekstugan inte överskrider 15 kvadratmeter i storlek, har en maxhöjd på 3 meter takhöjd samt inte byggs i direkt anslutning till bostadshus.

Precis som med andra byggnationer så måste du däremot förhålla dig till reglerna kring hur nära tomtgräns man får bygga. När man ska bygga lekstuga så gäller minst 4,5 meter från grannens tomtgräns. Om du vill bygga närmare än så måste du ansöka om lov och få det godkänt av din granne. Om du struntar i detta behöver du sannolikt riva ner lekstugan när det uppmärksammas så gör det rätt från början.

2. Grunden

Om du vill att lekstugan ska stå stabilt i många år framöver kommer du behöva ställa den på en plats på hård mark. Det innebär att marken inte kommer röra sig med åren, vilket minskar risken att lekstugan “sätter sig”. Det innebär att den förflyttas och i värsta fall sjunker nedåt i marken.

I vanliga fall brukar man gräva ut cirka 15-20 cm där lekstugan skall stå. Därefter lägger man ut en markduk som har som uppgift att stabilisera, men även förhindra att växtlighet tar sig igenom. Här på häller man sedan grus, exempelvis makadam eller singel 8-16, som också packas ihop hårt. Använd gärna en markvibrator (går att hyra) eller stampa ner gruset ordentligt med något tungt och platt. Låna grannens grävare och tryck ner gruset eller tillverka någon form av verktyg så du kan stampa ner gruset och packa jorden hårt. Packa så hårt som möjligt så skapar du en grund som håller i flera år framöver.

När grunden är på plats och du skapat bra förutsättningar för att slippa eventuella sättningar så kan du enklast förbereda genom att lägga ut stenplattor som håller upp stommen på din lekstuga. Ju fler stenar desto bättre eftersom det minskar risk för sättningar. Om du vet att du kommer flytta lekstugan så kan du ställa den tillfälligt på pall eller enklare underlag.

Du kan bygga lekstugan på:

  1. Betongplatta
  2. Utgrävd plats med stenplattor som stöd (populärt)
  3. På pallar eller dylikt (om den inte används särsilt länge)
  4. Plintar som grävs ner i marken

3. Stommen

Stommen till en lekstuga kan se ut på olika sätt. Ibland byggs ett ramverk och ibland använder man reglar man sedan lägger golvet på direkt. Det beror helt på den lekstuga du valt att bygga.

Om man bygger den populära lekstugan “Tom” så lägger man ut reglar i botten varpå man sätter fast golvet i efteråt. I golvet och i väggarna finns sedan reglar som man skruvar fast väggen i för att det ska bli en “låda”. Lekstugan Tom är en färdig byggsats i sektioner vilket gör att jobbet blir väldigt smidigt. Den är designad för att läggas på ett plant underlag så om du exempelvis använder stenplattor i grunden så lägger du stommen på dessa.

Du utför denna del av arbetet själv utan konstigheter. Det är inte förrens du börjar bygga lekstugans väggar och tak då du behöver hjälp.

  1. Placera ut reglar.
  2. Klicka fast brädor och skruva/spika fast dem.
  3. Den sista brädan kapar du av så den passar ramverket.
Stommen – Källa: Videon “Palmako Lekstuga Tom 3,8m2”. Se video ovan.

Väggar

När grunden och stommen är byggd så är det dags för dig att skruva fast väggar. Om du bygger en lekstuga själv har du förmodligen byggt ett ramverk för väggar vid detta laget men när du köper byggsatsen “Tom” så kommer dessa färdigt. De lyfts enkelt på plats inför montering.

Här behöver du hjälp av en medarbetare. Tillsammans lyfter ni upp väggen varpå den ena sedan håller fast väggen, medans den andra skruvar fast den. Den skruvas fast i stommen genom regelverket. Det blir hållbart och stabilt. Du bygger snabbt upp väggarna utan större konstigheter.

Medans du skruvar fast väggarna är det klokt att använda vattenpass och därmed säkerställer du att allt hamnar på rätt plats. Om det ser snett ut någonstans så beror det sannolikt på att stommen inte är helt horisontell. Passa därför på att justera det för alla väggar och tak är på plats. Lekstugan väger inte så mycket ännu vilket gör det enklare.

  1. Lyft upp väggsektioner på plats.
  2. Skruva fast dem i konstruktionen.
  3. Kontrollera att allt sitter rakt och rätt.
Väggarna – Källa: Videon “Palmako Lekstuga Tom 3,8m2”. Se video ovan.

Inredning och detaljer

När lekstugan står på plats och börjar bli färdig är det ett bra tillfälle att eventuellt lyfta in små möbler eller snickra ihop eventuella loft och annat. När du bygger lekstugan Tom så kommer den med ett loft och stege. Före du sätter fast tak så är det lämpligt att montera detta då du får mer plats att jobba på.

Passa nu på att fixa smådetaljer du tror kommer bli mysigt för barnen. Då slipper du huka dig och krångla i efterhand när taket är på plats. Om du exempelvis vill lyfta in någon kul byrå eller liknande så görs detta enklast före taket är på plats.

  1. Montera eventuella stegar och loft före taket monteras fast.
  2. Lyft in eventuella möbler eller annat du vill ha in.
  3. Fixa smådetaljer som skapar det där lilla extra. Kanske en led list eller liknande för belysningens skull.
Loft och stege – Källa: Videon “Palmako Lekstuga Tom 3,8m2”. Se video ovan.

Tak

När väggar är resta och fastskruvade är det dags att avsluta med nockregel och tak, före du snickrar fast detaljer som dörrar och fönster. Precis som tidigare så ska du nu montera taket bräda för bräda. Även här kommer du få kapa av den sista brädan på bredden för att den ska passa perfekt.

  1. Sätt fast reglar och spika fast brädor.
  2. Sätt fast takpapp enligt videoinstruktion ovan.
  3. Avsluta taket med att snickra fast detaljer såsom vindskivor.
Tak – Källa: Videon “Palmako Lekstuga Tom 3,8m2”. Se video ovan.

Fönster och dörrar

Nu är det bara smådetaljer kvar för knyta säcken och avsluta snickrandet. Efter taket är monterat är det läge att hänga fast en dörr, sätta dit fönster och avsluta med fina detaljer.

  1. Häng fast dörren.
  2. Sätt dit plexiglas och montera fönsterfoder.
  3. Montera detaljer såsom luckor och blomsterlådor.

Ytbehandling eller målning

För att skydda din lekstuga i trä mot väder och vind bör den behandlas med olja eller målas. Normalt sett använder man traditionell utomhusfärg precis som när man målar ett bostads hus. Tänk på att färgen måste få torka ordentligt ett par dagar före barnen leker därinne då det är onödigt att utsätta dem för eventuella kemikalier som dunstar från färgen under torkningen.

Om du målar med traditionell fasadfärg:

  1. Slipa bort uppruggad träyta och eventuella flisor.
  2. Torka bort slipdamm.
  3. Stryk på grundolja i ändträ.
  4. Grundmåla lekstugan med en färg anpassad för träfasader.
  5. Måla sedan lekstugan med två lager fasadfärg. Låter färgen torka ordentligt före du stryker på nästa lager färg. Följ alltid anvisningarna på färgburken så det blir rätt.

Sådär! Om du gått igenom alla dessa steg så kan du nu bygga en lekstuga i trä. Perfekt! Denna guide till att bygga lekstuga är förvisso aningen förenklad. Men syftet är att ge en överblick över de steg som finns när en sådan byggs. Detaljrika instruktioner följer med i den byggsats, eller ritning, du eventuellt köper.

Färdig lekstuga i trä – Källa: Videon “Palmako Lekstuga Tom 3,8m2”. Se video ovan.

Vanliga frågor om lekstugor

Hur mycket kostar det att bygga en lekstuga?

Att bygga lekstuga kan variera väldigt mycket. Det vanligaste är nog att man köper färdiga byggsatser vilka varierar mellan 5000 kronor till och med 15000 kronor. Du får normalt sett en väldigt bra och fin lekstuga, i en färdig byggsats, för cirka 10 000 kronor.

Om man bygger själv från grunden utan byggsats kostar lekstugor minst 5000 kronor. Ofta lönar det sig i både tid och pengar att köpa färdiga byggsatser då det gör allt mycket enklare. Däremot kan det vara klokt att bygga en lekstuga med eventuellt spillvirke om du kommer över något sådant.

Hur stor lekstuga får man bygga utan bygglov?

En lekstuga till barn anses vara en friggebod. En friggebod är en så kallad “komplementbyggnad” vilka inte kräver bygglov. Däremot får dessa inte överstiga 15 kvadratmeter i storlek och de får heller inte byggas i direkt anslutning till bostadshuset. Takhöjden får heller inte överstiga 3 meter i höjd.

Hur bygger man en lekstuga?

Lekstugor kan byggas lite hursomhelst. Det finns inte några särskilda bestämmelser mer än de som finns för friggebodar. Regler för friggebodar hittar du hos boverket.

Normalt sett följer man enkla ritningar vilka finns i färdiga byggsatser. Färdiga byggsatser är populärt och rekommenderas för dig som inte har mycket hantverkserfarenhet.

Avsaknaden av konstruktionens regelverk betyder dock inte att du ska strunta i säkerheten. Du behöver använda tillräckligt grovt material och lämplig byggteknik så dina barn leker säkert. Exempelvis behöver taket klara av belastning från snö, golvet ska inte gå sönder när de hoppar omkring i lekstugan och väggarna ska inte rasa in. Snåla inte utan bygg säkert för barnens skull.

Vad ska man ställa lekstugan på?

En lekstuga kan ställas på olika grunder. De ställs ibland på pallar, ibland på stenplattor men ibland direkt på marken. Rekommenderat är att man skapar ett bra underlag med tillplattad grus, markduk och stenplattor. Detta skapar en stabil grund för lekstugan så den klarar av flera års användning och eventuella sättningar i marken.