Du kan bygga trädäck själv genom att först planera storlek, material, verktyg och underarbete. Sedan köper du in material enligt vår guide och påbörjar din byggnation.
Den här artikeln kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer i vår annonspolicy.
Köp reglar från Beijer & få det inom 1-3 dagar.
Bygga trädäck – genomgång
Att bygga ett trädäck själv är fullt görbart för de flesta hemmafixare. Det är inte ett svårt projekt och kan utföras av dig som redan har snickarerfarenhet, eller av dig som som inte snickrat mycket tidigare. Det enda du behöver tänka på är att planera arbetet noga och sedan utföra bygga ditt trädäck steg för steg.
Det första du ska fundera över är underlaget för ditt trädäck. Ska den ligga på plattor, direkt på gräsmattan, på grus, eller ska du bygga den på plintar? Ditt val beror på hur dina förutsättningar ser ut just nu, så vi rekommenderar dig att läsa sektionerna nedan för att komma vidare. Se vanliga frågor.
För att du ska komma igång kan du se denna video nedan. I den ser du hur en snickare bygger trädäck intill ett hus. Kom ihåg; du kan anpassa ditt trädäck precis som du vill, oavsett om du bygger trädäcket intill ett hus eller om du bygger den löst på plan mark, exempelvis runt en pool i trädgården. Huvudsaken är att du utför underarbetet rätt och bygger en bra stomme.
Obs: i videon ser du att hantverkaren lägger sand mellan reglarna. Det behöver du inte göra när du ska bygga trädäck själv. Det är en smaksak. Du ser också att han lägger bärlinor (reglar) direkt på gruset. Du kan välja själv om du använder plintar, plattor eller grus. Kom ihåg: trädäck kan byggas nästan lite hursomhelst. Du bestämmer.
Planera storlek
När du ska bygga trädäck själv måste du du ta i beaktning vad det an komma att kosta, hur lång tid det tar att bygga och hur komplicerat projektet blir eftersom du vill vara förbered på kommande arbete.
Beroende på om du ska ha ett stort, eller litet trädäck, så kan du eventuellt behöva ett par extra händer till hjälp. Det går oftast bygga helt själv men byggnationen kan gå enklare om du har en hjälpreda som exempelvis hjälper dig med att hålla reglar på plats och bära materialet. Det blir dessutom roligare! Ta gärna med dig frugan, eller maken, så får ni en fin byggstund tillsammans.
- Om trädäcket hamnar över 600 mm (60 cm) över marken kan det krävas bygglov. För att lära dig mer om hur det fungerar med bygglov för trädäck kan du läsa mer i vår FAQ nedan. Om du vill kontrollera med kommunen så ska du ringa kommunväxeln och be dem dirigera dig till byggnadsnämnen. Därifrån kan du sedan kontrollera vad som gäller. Under 600 mm kräver inget bygglov, eftersom den då är i “marknivå” och du kan då bygga den nästan hur du vill, sålänge du följer minsta avstånd till granntomen vilket är 4,5 meter. Du kan dock få dispans av din granne att bygga närmare men då måste du få lov av grannen, passa i sådana fall på att få det skriftligt på papper.
- Fundera över hur trädäcket ska användas. Ska den fungera som en uteplats intill ett hus? Då ska den trädäcket vara tillräckligt stort för att kunna nyttjas ordentligt. Om trädäcket istället endast är en gångväg mellan byggnader, eller platser, så är det fritt fram för dig att bestämma helt själv. Oftast lönar det sig att bygga större än man räknat med eftersom ytan då nyttjas på bästa sätt och du kan ha möbler, och annat, på ditt trädäck.
- Använd din budget som vägvisare. Nu när du har en skaplig uppfattning om hur stort trädäck du ska bygga så kan du gå ut på tomten och mäta den yta där trädäcket ska stå. Därefter skriver du ner alla siffror och räknar ut hur många kvadratmeter den kommer bli. För att räkna ut antal kvadratmeter använder du formeln längd x bredd. Härifrån kan du sedan börja planera materialåtgång. Under sektionen “material” nedan kan du läsa mer noggrant om hur du ska räkna.
Material
När du bygger ett trädäck behöver du både material och verktyg. Nedan listar vi vad du behöver utan hänsyn till om du behöver plintar eller annat såsom gjutformar. Vi visar själva grundkonstruktionen för trädäcket och om du vill använda plintar eller annat så är det inte svårare än att du fäster dina bärlinor i dessa. Du kan även lägga konstruktionen direkt på plattor eller dylikt. Valet är ditt.
Du behöver följande saker:
- Makadam, singel eller sand.
- Markduk
- Impregnerade reglar
- Impregnerade bärlinor
- Skruv
- Trall-brädor
- Balkskor
Makadam, singel eller sand
Före du påbörjar byggnationen av ditt trädäck måste du göra en förarbete för att du ska skapa ett stabilt underlag samt hålla ogräs och växter borta. Det vore inte kul om det börjar växa igenom massa växtlighet som sedermera förstör ditt trädäck. Det första du gör är att gräva bort eventuellt gräslager som finns ovanpå jorden. Sedan lägger du ett lager markduk och fyller på med makadam, singel eller sand.
Om du bygger trädäcket direkt på marken rekommenderar vi att du använder makadam som du plattat till med vibrator eller genom att ordentligt stampa ner stenen med något tungt. På makadamet lägger du sedan ett tunnare lager singel (valfritt) som gör det jämnare och därav också enklare att få i våg. Att få i “våg” innebär att du kontrollerar så lagret är horisontellt jämnt, med hjälp av ett vattenpass eller laser. Du kan även använda endast singel, sand eller stenmjöl men makadam tenderar vara bäst då den stabiliserar upp mjuk mark, exempelvis matjord. Makadamet skapar därefter ett stabilt underlag som klarar av tyngd, så du inte får stora sättningar efter att du byggt trädäcket. En sättning innebär att konstruktionen sjunker eller vrider på sig då underlaget rör sig.
Om du exempelvis ska bygga trädäck på plattor så räcker det med att du fyller upp med singel och stenmjöl, lokalt, precis under plattorna, för att få det jämnt och i våg. Detta lägger du ovanpå eventuell markduk.
Markduk
När du ska bygga trädäck själv behöver du oftast lägga ett lager markduk underst, före du lägger eventuell makadam, sand eller annat. Detta för att förhindra växtlighet från att tränga igenom ditt trädäck. Ogräs och buskage tenderar att enkelt leta sig igenom det mesta och vi rekommenderar verkligen att du har ett lager markduk för att bibehålla gott skick på ditt trädäck.
En markduk består oftast av en blandning av fibrer vilka har som egenskap att förhindra sättningar, förhindra att växtlighet tränger igenom och den förebygger även förskjutningar i underlaget.
Impregnerade reglar
Om du ska bygga trädäck själv är det viktigt att du inte snålar med antalet reglar. Det krävs att du bygger med centrumavståndet 600 mm mellan reglar. Det innebär att mitten av regel nummer 1 har ett avstånd på 600 mm till mitten på regel nummer 2, och så vidare. Om du har bredare avstånd kommer trädäcket inte hålla särskilt bra för punktbelastning och den kommer sannolikt svaja när du går på den.
När du bygger ett trädäck behöver du normalt sett reglar med dimensionen 45 x 145 mm (4,5 x 14,5 cm). Dessa reglar kallas även för golvbjälkar. Det är de som sitter i ett flertal längs med hela trädäcket.
Om du bygger ovan mark ska du använda dig av impregnerad trall av klassen NTR/AB och ifall du bygger direkt på marken där träet har kontakt med underlaget så ska du använda klass NTR/A. För de flesta trädäck och altaner är NTR/A rätt val.
Tips! Skruva även fast kortlingar mellan reglar för att öka stabiliteten i din konstruktion. Det innebär att du skruvar fast kortare bitar av regel mellan reglar, fast på tvären. Det är särskilt bra då du bygger trädäck med stora golvytor.
För att räkna ut hur många antal meter regel som behövs använder du formeln 1,67 gånger antal kvadratmeter (m2). Exempelvis 5 x 5 meter gånger = 25 m2 yta. Sedan tar du 25 x 1,67 = 41,75 löpmeter läkt, exklusive spill. Nu när du har antal meter regel så behöver du välja rätt antal reglar av en viss längd så du täcker upp antalet reglar som behövs.
Impregnerade bärlinor
En bärlina är de yttre, och inre, bärande reglar som håller för majoriteten av vikten. Om du bygger en bit ovan mark så krävs det att du har dessa runt ditt trädäck. Om du exempelvis fäster ditt trädäck i en husvägg så rekommenderas att man har bärlinor. Men, om du ska bygga trädäck direkt på exempelvis stenplattor så behövs dessa normalt sett inte då all vikt hamnar direkt på plattorna. Däremot är det bra om du ökar antal “punkter” där reglarna kan stödja vikt på vilket innebär att du har placerat ut ordentligt med stenplattor, alternativt har du ett jämnt och packat underlag av exempelvis makadam.
Avståndet mellan bärlinor bör inte överstiga 2,5 meter för bästa hållbarhet. En bra dimension för bärlinor är 45 x 195 mm (4,5 cm x 19,5 cm). Skillnaden mellan golvbjälkar och reglar är egentligen dess placering och dimensioner. I övrigt är det samma virke.
Skruv
Rostfri skruv eller inte? Om du bor nära kusten utsätts det trädäck du byggt själv för extra mycket fukt och påfrestningar. Då är rostfria skruv ett bra alternativ. Om du bor mer inåt landet kan du använda de flesta träskruv sålänge de är avsedda för utomhusbruk och har rätt egenskaper för hållbarhet.
Reglar: När du skruvar fast reglar är en tumregel att den skruv du använder ska vara dubbelt så lång som regelns tjocklek. Om du exempelvis använder 45 mm bred regel så bör skruven vara 90 mm. Men, du vill såklart inte skruva igenom allt så skruva inte dem för djupt. Skruv för reglar och bärande konstruktioner bör även vara kraftiga då de bär mycket vikt.
Skruv för reglar som är 45mm breda: Försänkt träskruv, C4, 6mm diameter, längd 90mm.
Trall: När du väljer skruv för trall utgår du ifrån virkets tjocklek. Du bör också räkna med att det går åt ungefär 35 skruvar för varje kvadrameter trall du kommer ha på ditt trädäck. I de flesta fall använder man trall med tjocklek 28 mm och då behöver du en 55 mm lång skruv.
Om du skruvar 28 mm tjock trall kan du ha denna skruven: Trallskruv, C4, längd 55mm.
Tjocklek på virket | Skruvens längd |
45 | 115 |
34 | 75 |
28 | 55 |
22 | 42 |
Bredd på virke | Antal skruv per kvadratmeter |
140 | 24 |
120 | 28 |
95 | 34 |
Trall-brädor
Den vanligaste och det mest ekonomiska alternativet är att använda impregnerad trall av furu. Det finns även andra trall-sorter med unika egenskaper men i normala fall använder man traditionell furu. För att beräkna åtgång av trall kan du använda vår kalkylator räkna ut kvadratmeter och sedan kan du använda följande som hjälper dig räkna ut löpmeter trall.
En vanlig dimension för trall är 120 x 28 mm. Den är tillräckligt bred och stabil för att ditt trädäck ska ha bra egenskaper att gå på, men samtidigt är det snyggt.
Trallen bör vara NTR klassad, vilket egentligen innebär att den är klassad för utomhusbruk och tål det slitage som blir med åren.
Ett lämpligt alternativ för trall vore: Trall 28 x 120 mm, impregnerad NTR/AB.
Impregnerad furu trall (bredd) | Ungefärlig åtgång av virke per kvadratmeter (m2) |
145 | 6,58 |
120 | 7,94 |
95 | 10,0 |
Balkskor
När du bygger ett trädäck kan det vara klokt att använda balkskor. De skapar en stabilare konstruktion jämfört med att enbart skruva fast reglar. Särskilt till mindre konstruktioner såsom trädäck är det bra att använda dessa.
Måste man använda balkskor? Nej, men det kostar inte många kronor samtidigt som ditt trädäck blir mycket stabilt.
En bra balsko vore exempelvis denna: Balksko Power Line.
Verktyg och utrustning
De flesta av oss har en del verktyg hemma. Men, du kanske saknar något eller behöver komplettera? När du ska bygga trädäck själv behöver du oftast nedanstående verktyg.
- Hammare – Används för att få reglar & annat på plats men även för när spik används.
- Måttband – Används för att mäta ut rätt mått till reglar samt trall och andra markeringar som krävs.
- Tumstock – Används i samma syfte som måttband. Ofta är båda att föredra då det är enklast att använda tumstock ibland och vice versa.
- Vattenpass – Används för att få virke i våg (rakt).
- Snöre – Kan användas för att guida dig när du bygger ramar eller för att markera ut områden.
- Såg – En traditionell handsåg samt en kap- och gersåg räcker till de flesta snitt du behöver göra.
- Skruvdragare – En bra stark skruvdragare är viktigt så du kan utföra projektet utan strul.
- Spade – Används för att gräva ut grus, jord och gräs samt vid påfyllnad av nytt material.
- Skottkärra – Används för att förflytta material till, eller ifrån, ditt trädäck.
- Skyddsglasögon – Används när du sågar.
- Handskar – Används för att skydda händer från flis och slitage.
- Hörselskydd – Används för att inte skada din hörsel.
- Skyddsskor – Används eftersom du kan råka tappa tunga objekt på dina fötter eller vid användning av tunga maskiner.
- Klyvsåg – Används om du måste klyva en bräda på längden, exempelvis intill en huskant.
Bygga trädäck steg för steg
1 – Börja med att gräva ut cirka 15 centimeter jord och gräs över hela den ytan där du ska bygga trädäck. Om du är osäker på om du grävt tillräckligt djup så gräv lite till. Hellre för mycket än för lite. Om du vill slippa klippa gräs precis intill trädäckets kant så är det klokt att lägga en rad marksten precis intill trädäcket. Då får du gräva ut lite extra så du får plats med dessa.
2 – Lägg ut en markduk (fiberduk) i botten för att förhindra att växtlighet tränger sig igenom, men öven för att skapa en spärr mellan gruslager och jord. Om möjligt så används gärna en mörk duk då den inte syns lika mycket om den råkar sticka upp någonstans efteråt.
3 – Fyll på med grus (makadam) i storleken 8/16 och komprimera sedan gruset, gärna med en vibrator. En sådan kan du hyra över dagen. Den rekommenderas.
4 – Kratta till gruset jämnt och fint och plana av allt med en lång rak bräda eller dylikt. Om du lägger regelverket (stommen) direkt på gruset är detta särskilt viktigt!
5 – Nu är det läge att placera ut stenplattor (om du lägger trädäcket på sådana). Dessa ska finnas jämnt under hela trädäcket. Placera inte stenarna med mer än cirka 2 meters mellanrum, gärna mindre. Om du istället använder plintar så placeras dessa ut i samband med utgrävning. Tnk på att använda stenmjöl under plattorna för att de ska ligga rakt och stabilt. Stenmjölet ska packas till ordentligt så det blir hårt och bra som underlag till plattor.
6 – När grundarbetet är utfört kapar du till bärlinor och reglar. Med dessa skapar du ramen för din byggnation. Lägg dem på plats och skruva ihop med, med eller utan balkskor (beror på om du använder dem eller inte). Du kan skruva ihop reglar genom att
7 – Montera sedan reglar med 60 centimeters mellanrum (cc60). Emellan dessa skruvar du fast kortlingar som stabiliserar upp konstruktionen ytterligare. Det är viktigt att monterar reglar tvärs emot den riktning dina trall-brädor ska ligga. Du kan skruva in reglar genom att skruva snett in i materialet, först i regeln och in i ramen med en 45 graders vinkel. Detta kallas även för att “skråskruva”.
8 – Om du vill montera en fin ram runt hela trädäcket bör du fästa dubbla reglar vid trädäckets ytterkant för att du sedan ska ha något att skruva fast brädor i, exempelvis när du gerar (vinkel i brädan) längst ut i hörn.
9 – Om du bygger ditt trädäck intill en byggnad rekommenderas att du har en lutning bort från huset med cirka 10-20 mm per meter. Det betyder att trädäcket lutar litegrann så vattnet rinner bort från byggnaden.
10 – När ramverket till ditt trädäck är byggt, och på plats, börjar du lämpligtvis med att montera trall utifrån och inåt, så du får en fin avslutning, exempelvis in mot en husvägg. Räkna först ut om du kan montera brädor utan att klyva brädor i onödan. Om det går så vore det bäst, men ofta behöver man klyva en bräda i slutet. Det beror på hur du bygger din konstruktion.
11 – Skruva fast trallen med 2 skruv per plats (i den tvärgående regeln) med cirka 1,5 centimeters avstånd till brädans ytterkant. Skruva så den hamnar cirka 1 mm under brädans yta. Du kan även välja att använda dolda skruv vilka istället fästs från sidan med en speciell anordning. Använd gärna ett distansmått så du får likadana springor mellan varje bräda. Tänk på att nyköpt fuktigt virke krymper så anpassa därför avståndet mellan dina brädor därefter. Fuktigt virke kan skruvas så tätt som 2 millimeter ifrån varandra.
Inköpslista
Komplettera eller köp nytt för att slutföra ditt projekt
- 45×145 mm reglar
- 45×195 / 45x170mm bärlinor
- Markduk
- Makadam, singel eller sand/stenmjöl
- Trallskruv
- Stenplattor till trädäck vid behov
- Syllpapp/tjärpapp
- Balkskor
- Trall-brädor
- Hammare
- Måttband
- Tumstock
- Vattenpass
- Snöre
- Såg
- Skruvdragare
- Spade
- Skottkärra
- Skyddsglasögon
- Handskar
- Hörselskydd
- Skyddsskor
- Klyvsåg
Vanliga frågor
Bygga trädäck på gräsmatta?
Går det att bygga ett trädäck på gräsmatta? Ja, det går. Men, det rekommenderas inte. Du bör förbereda underlaget genom att gräva bort växtlighet, täcka med markduk och sedan grusa ytan först. Om du inte gör detta kommer slutresultatet inte bli bra. Du bör med andra ord följa vår guide till trädäck ovan.
Bygga trädäck på plintar?
Det går jättebra att bygga ett trädäck på plintar. Valet av att bygga med plintar eller på plattor beror mestadels på ditt underlag. Om du har en sluttning eller liknande kanske du rentav måste bygga med plintar. Skillnaden mellan plintar och plattor är egentlingen bara infästningsmetoden. Båda går lika bra.
Om du har en mjuk jord så kan det vara klokt att gräva ner plintar djupt för att förhindra sättningar.
Bygga trädäck på plattor?
I de flesta fall bygger man trädäck på plattor, Plattorna utgör en avgörande faktor för konstruktionens bärförmåga samtidigt som det är enkelt att använda sig av dessa själv. Du behöver inte komplicera till det med plintar eller övrigt och det är också enkelt att få ett rakt och fint trädäck. För att bygga ett trädäck på plattor behöver du göra ett ordentligt underarbete först, enligt guiden ovan, för att sedan lägga ut exempelvis stenmjöl på makadam och därefter plattor. På dessa lägger du sedan ramverket.
Bygga trädäck kostnad?
Vad ett trädäck kostar beror i många fall på ditt val av material och vilka förutsättningar du har. I runda slängar kan du räkna på allt mellan 800-2000 kronor per kvadratmeter. Sen får du ta i beaktning vilka verktyg samt övrigt material du behöver. Ett trovärdigt genomsnitt är cirka 1000 kr per kvadratmeter inklusive allt, om du bygger ditt trädäck själv.
Bygga trädäck runt pool?
När du bygger ett trädäck runt en pool så gör du precis likadant som beskrivet ovan. Den enda skillnaden är att du lämnar en ihålig yta för din pool någonstans på trädäcket. Under poolen behöver du däremot en stabil plan yta. Om du istället vill ha poolen på trädäcket måste du förstärka upp trädäcket med fler reglar, stenplattor/plintar.
Bygglov för trädäck?
Ett trädäck som inte överstiger 60 centimeter över marknivå behöver normalt sett inte bygglov. Du bör däremot hålla dig innanför 4,5 meter från tomtgräns. Om dina grannar ger dig tillstånd att bygga närmare än 4,5 meter är det i regel godkänt. Säkerställ dock för att du dokumenterar detta på papper med underskrift från grannen, särskilt om grannen, eller du, har tänkt att flytta framöver. Om du är osäker så ringer du till byggnadsnämnden genom ditt kommunväxel för att ta reda på vad som gäller.
Hur högt får man bygga trädäck?
Skillnaden mellan trädäck och altan är höjden. För att bygga en altan kan det krävas bygglov. Normalt sett anses det vara en altan om den är över 60 cm från marken och intill huset. Läs mer på boverket.